ראשית אציין כי עיזבונו של אדם אינו מוגדר באופן מפורש בחוק הירושה. וכן עיזבונו של אדם אינו אישיות משפטית וגם אינו תאגיד. אם כן מהו עיזבונו של אדם?
ככלל נאמר: שכל הנכסים אשר אדם צבר במהלך חייו עוברים בירושה ליורשיו. פרושו שכל נכסיו המוחשיים והלא מוחשיים כגון נדל"ן מיטלטלין, זכויות יוצרים, מוניטין וכל טובת הנאה אחרת. אך יש לזכור כי גם כל אותם ההתחייבויות שצבר האדם במהלך חייו אף הם נכללים בעיזבון, ולכן יהיה ניתן לתבוע אותם מהעיזבון בבוא היום.
צריך לזכור שהעיזבון אינו ישות משפטית, ויש לזה השלכות בניסוח כתבי תביעה (טענות).
ניהול עיזבון מתנהל על פי חוק בשני אופנים סעיף 121 לחוק הירושה, או על ידי היורשים או על ידי מנהל עיזבון, במקרה זה של מינוי מנהל עיזבון אין היורשים רשאים לעשות בעיזבון, אלא ברשות מנהל העיזבון או בית משפט.

חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים
חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים מתבצעת בדרך כלל בשני אופנים,
אחד כאשר המוריש מותיר צוואה, והחלוקה מתבצעת על פיה.
השנייה כאשר המוריש לא מותיר צוואה ואז החלוקה היא על פי דין.
בכתבה זו אתמקד בהיבטי המיסוי בסוגיית חלוקת רכוש בין יורשים.
חוק מיסוי מקרקעין (שבח, רכישה) התשכ"ג – 1963 (להלן: "החוק "), קובע סעיף 5(ג)(1) כי : "מכירת זכות במקרקעין הנמנית עם נכסי עזבון, או עשיית פעולה באיגוד מקרקעין הנמנה עם נכסי עיזבון, יראו אותן כמכירת הזכות או עשיית הפעולה בידי היורשים, על אף האמור בסעיף 4".
באופן כללי ניתן לומר כי חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים לא נחשבת מכירה, (ס' 5(ג)(4) לחוק).
אבל כאן צריך לשים לב :
אם במסגרת חלוקת העיזבון ניתנה תמורה בכסף או בשווה כסף שאינו נכס השייך למסת העיזבון, קובע החוק: שהחלק מהעיזבון שבשלו ניתנה התמורה כאילו נמכר. במלים אחרות יוטל מס, לכן חשוב מאוד לתכנן מראש את חלוקת עיזבון בין יורשים.
מוריש המתכנן להוריש נכסים לילדיו ראוי שיעשה זאת במחשבה תחילה, בכדי למנוע מיסוי מיותר מצד אחד, וסכסוכי משפחה מצד שני.
ילדי מוריש שקיבלו נכסים, ראוי שיתנו דעתם על היבטי המיסוי החבויים במסגרת חלוקת העיזבון ואשר לא מודעים אליהם בשלבים הראשונים.
הסתלקות מעזבון
1. יורש יכול להסתלק מעיזבון ע"י תצהיר הסתלקות – דרישת הכתב – אין בעל פה. אין הסתלקות לטובת אדם אחר, סעיף 6 לחוק הירושה קובע במפורש לטובת מי אפשר להסתלק.
2. הסתלקות יכולה להיות בתמורה וגם ללא תמורה (ראה ע"א 43722/91 סיטין נגד סיטין).
3. צריכים להקפיד שההסתלקות מעיזבון הינה רק לפני שהעיזבון חולק.
4. אפשר להסתלק- או מחלק מהעיזבון או מכל העיזבון צריך לזכור כי המסתלק מעיזבון מאבד את מעמדו כיורש.
5. הסתלקות מעיזבון נחשבת כפעולה משפטית חד צדדית – הסתלקות מעיזבון של קטין או יורש שהוכרז כפסול דין חייבת אישור של בית המשפט.
6. יש לשים – לב : שקופות גמל וביטוח מנהלים אינם נחשבים כחלק מהעיזבון של המוריש.
*אין הכתוב מהווה תחליף לייעוץ משפטי*
Comments