הורשה משק/ נחלה חקלאית - עקרון ״בן ממשיך״
בשנים האחרונות הפכה סוגיה זו לכואבת מאוד, עם השלכות מרחיקות לכת, סוגיה אשר גרמה לא מעט לסכסוכים במשפחה. משק להבדיל מנכסים אחרים בעיר, יכול להירשם רק על בעלים אחד!
תקנות האגודות השיתופיות מגדיר באופן מפורש את "הבן הממשיך": "בן אחד בלבד או בן מאומץ אחד של בעל משק, לרבות בן זוגו המחזיק בעצמו או מכוח ההתחייבות הבלתי חוזרת בכתב של הוריו או מכוח ירושה במשק חקלאי".
1. משק חקלאי בחוק הירושה- התייחסות בחוק הירושה, תשכ"ה 1965, למשק חקלאי מופיע בסעיף 114 לחוק, כך:
א) משק חקלאי שהוא יחידה שחלוקתה הייתה פוגעת בכושר-קיומה כמשק חקלאי העשוי לפרנס משפחה חקלאית, יימסר ליורש המוכן ומסוגל לקיימו, והוא יפצה את היורשים האחרים במידה ששווי המשק עולה על המגיע לו מן העיזבון.
ב) באין הסכמה בין היורשים בשאלה מי מהם מוכן ומסוגל לקיים את המשק החקלאי, מה הם הנכסים המהווים את המשק החקלאי, מהו שווי המשק לצורך החישוב בין היורשים ובדבר צורת הפיצוי ליורשים האחרים, זמני סילוקו והבטחתו, יחליט בית המשפט לפני הנסיבות.
ג) היו שני יורשים או יותר, ובהם בן זוגו של המוריש, מוכנים ומסוגלים לקיים את המשק החקלאי, בן זוגו של המוריש עדיף על יורשים אחרים.
ד) היה יורש עובד במשק החקלאי בחיי המוריש או שהשקיע בו מהונו ולא קיבל תמורה כפי שאדם אחר היה מקבלה, יובא זאת בחשבון בקביעת הפיצוי האמור.
2. במידה וההורים חושבים למכור את המשק החקלאי בעודם בחיים, הרי שעל פי רוב הורים לא מוכרים את המשק החקלאי אותו טיפחו והיכו בו שורשים. סיבה נוספת ועיקרית כרוכה בעובדה שבמכירת משק חקלאי נדרשים תשלומים גבוהים כמו: דמי הסכמה/רכישה מס שבח, מע"מ על רכיב השטח החקלאי של המשק. וכן לעיתים גם חובות עבר לגופים שונים כמו: סוכנות היהודית לארץ ישראל, לאגודה השיתופית ולמועצה האזורית. ולכן מהטעמים האלה קיים מיעוט עסקאות מכירה במגזר החקלאי.
3. הורים/ מורשים עורכים צוואה. כמו בשאר המקרים במידה ומדובר בזוג מומלץ בעריכת צוואה הדדית כאמור בסעיף 8א' לחוק הירושה. במקרה זה ההורים/ מורשים, מבהירים בצוואתם באופן מפורש וברור את אופן חלוקת המשק החקלאי , בין היורשים.

עו״ד ונוטריון אבי פרץ מומחה בדיני הירושה.
4. קביעת "בן ממשיך". ראשית מי יכול להיות "בן ממשיך"?
א) אחד הילדים של המורישים. ב) בן או בת מאומצים. ג) נכד או נכדה של המורישים .
העיקרון של "בן ממשיך", הוא לשמר את המשכיות הטיפול במשק החקלאי, וזה מתבצע ע"י כתב מינוי שלפיו העברת הזכויות במשק יועברו ל"בן ממשיך", לאחר פטירת המורישים/ההורים. יצויין כי במקרה של מחלוקת בעניין "הבן הממשיך", הטיפול עובר לבית משפט לענייני משפחה. יובהר כי בתכנון נכון מבעוד מועד של המורישים/ההורים , יהיה בו כדי להימנע ממחלוקות בין יורשים.
*אין הכתוב מהווה תחליף לייעוץ משפטי.*
ความคิดเห็น