ת"ע 11507-06-18 בית משפט לענייני משפחה חיפה
השופטת שלי אייזנברג
בתיק עיזבון שבנדון, מעשה במורישה אשר הורישה בצוואתה שתי דירות לכל אחד משלושת ילדיה
בצוואתה הורתה כי ליורשים לא תינתן הזכות למכור את הדירות, אלה להשכיר או להתגורר
ולאחר מכן (יורש אחר יורש) הדירות יועברו לנכדים.

שני ילדיי המורישה חלו במחלה שגרמה להם נכות קשה, אלה ביקשו למכור את הדירות לצורך מימון הוצאות לצרכים רפואיים, לצורך כך פנו היורשות לבית המשפט לענייני משפחה ותמכו את עמדתם בכך שצירפו את הסכמתם של הנכדים למכירת הדירות.
כידוע בדיונים מהסוג הזה נדרשת עמדת הרשם לענייני ירושה אשר במקרה זה התנגד למכירה וטען כי דמי השכירות מהדירות יכולים לממן את הוצאות הרפאיות של היורשות.
אומנם בית המשפט היה "כבול" לתפיסה שאין משנים הוראות צוואתו של אדם מתוך עיקרון העל
לפיו רצון המת - צריך לקיים לכבד ככתבו וכלשונו בצוואתו.
איך במקרה זה בית המשפט מצא דרך מקורית לפתרון והציע כי על היורשים להעביר את הדירות לנכדים במסלול של העברה ללא תמורה בין קרובים (כרוך בשליש מס רכישה) כי אז הילדים יוכלו למכור כי הם לא מוגבלים במכירה, ובכך למעשה לא סטו מהוראות צוואת המורישה.
שימו לב ! דעת המחבר
להעברה ללא תמורה בין קרובים יש מגבלות שיש לקחת בחשבון(מה שמכונה "עסקת מתנה"),
כמו כן יש לשים לב לסוגיות מס שעלולות לעלות, ולכן עסקת מתנה דורשת תכנון נכון של כל ההעברה, יש לשים לב בעסקת מתנה כאשר אדם נותן בחייו, או דירת שקיבל בירושה.
הערה כללית
דיני הירושה דנים בבית משפט לענייני משפחה, עם חלוף השנים כל נושא הירושה מתפתח בקצב מהיר לרבות פסקי הדין הניתנים, ובכך אט אט מתגבשים דיני הירושה לנושא שלם העומד בפני עצמו ודורש התמחות וידע בתחום כל כך סבוך, ובפרט לאור השינויים במבנה התא המשפחתי. בנוסף שילוב מודעות הציבור הגוברת לעריכת צוואה, לצד צמיחתו של דור בישראל שצבר נכסים וכספים ויש לו מה להוריש.
#ביתהמשפטלעניינימשפחה #ירושה #רצוןהמת #צוואה #הרשם לענייניירושה #עריכתצוואה #הנהלתעיזבון
Comentários